De Cyclus van de Hond

De eerste loopsheid van de teef treedt meestal rond de 6-9 maanden leeftijd op. Zeker bij grotere rassen kan het echter zijn dat het later optreedt, soms pas op 18-24 maanden leeftijd. De tijd tussen twee loopsheden varieert meestal van 6-12 maanden. Een teef wordt gemiddeld 1 tot 2 keer per jaar loops.

De cyclus bestaat uit 4 verschillende stadia: 

1. De pro-oestrus: in deze fase zien we duidelijk aan de hond dat er hormonale veranderingen plaatsvinden. De vulva  zwelt op en er zal sprake zijn van bloederige vaginale uitvloeiing. Bij de ene hond is dit meer dan bij de andere hond, soms wordt nauwelijks bloed gezien. De teef is al aantrekkelijk voor reuen, maar zal nog geen dekking toelaten. De pro-oestrus duurt gemiddeld 9 dagen, met een spreiding van 0 tot 27 dagen.

2. De oestrus: in deze fase zal de teef de reu wel accepteren. De bloederige uitvloeiing neemt af en verdwijnt bij de meeste honden. Er kan wel wat gelige uitvloeiing gezien worden. De vulva is nog steeds gezwollen, maar wel al wat zachter. De oestrus duurt gemiddeld ook 9 dagen, variërend van 4 tot 24 dagen. Tijdens de oestrus vindt de eisprong (ovulatie) plaats.

Hondenuitlaatservice Tilburg

3. De di-oestrus: deze fase begint zodra de teef de dekking niet meer accepteert. De zwelling van de vulva neemt langzaam af. De di-oestrus duurt zo’n 2 maanden, de duur van een normale zwangerschap.

4. De laatste fase van de cyclus is de anoestrus. In deze fase verkeren de voorplantingsorganen min of meer in een rustfase. De vulva is klein, de teef is niet aantrekkelijk voor reuen. De anoestrus duurt tot de start van de volgende loopsheid, de duur varieert per ras.

Na een succesvolle dekking wordt de teef zwanger van 1 tot soms wel 15 pups. Vaak hebben grotere honden grotere nesten dan kleine hondenrassen. Een teef is gemiddeld 64 dagen drachtig, maar er bestaat een grote spreiding. De dracht duurt normaliter tussen de 57-69 dagen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.